Acupunctuur

De Chinese traditie had een visie over gezondheidszorg die probeerde het menselijk functioneren zowel te begrijpen als zo goed mogelijk in stand te houden. Het taoïsme, dat streefde naar een leven volgens de wetten van de natuur, drukte daarop een diepe stempel. Daardoor groeide in China een zeer brede geneeskunde die kruidengeneeskunde, acupunctuur, puntenmassage, mobilisatietechnieken, ademhalingstherapie (qigong), bewegingstherapie (tai-chi) en voedingsleer aanbiedt.

Acupunctuur is een onderdeel van dat bredere kader. Bij acupunctuur worden naalden in het lichaam geprikt. Het gebruik van deze geneeswijze vergt een grondige kennis van de ligging van de acupunctuurpunten (dit zijn de plaatsen waar de naalden geprikt worden) en van de ziektebeelden die kunnen behandeld worden. Het prikken van de naalden doet bij correcte behandeling weinig pijn. Soms worden die punten ook verwarmd (met moxa) of elektrisch gestimuleerd.
Over acupunctuur wordt vaak heftig gediscussieerd, waarbij voor- en tegenstanders soms alleen het eigen grote gelijk willen zien. Nochtans bestaat er tal van wetenschappelijk onderzoek over acupunctuur en is deze behandelingswijze in de Verenigde Staten bij meer dan 80 universiteiten, zoals o.a. Harvard en Stanford, ook een intrinsiek onderdeel van het geneeskundeonderwijs. Wie zelf op zoek wil gaan, kan heel wat vinden op de wetenschappelijke database van de US National Library of Medicine of op de site van het gerenommeerde British Medical Journal.

De Wereldgezondheidsorganisatie omschrijft tal van aandoeningen die succesvol behandeld worden met acupunctuur, zoals hooikoorts, depressie, kniepijn, hoofdpijn, migraine, sinusklachten, verkoudheden, ademhalingsproblemen, allergie, huidaandoeningen, stress, duizeligheid, nek-, schouder-, en rugklachten, onvruchtbaarheid, pijnlijke en onregelmatige menstruaties,…

Waarvoor gebruiken we acupunctuur in de praktijk?

  • Voor pijnbestrijding, zowel acuut als chronisch: hoofdpijn, migraine, spanningshoofdpijn; nekpijn, schouderpijn; hernia’s, rugpijn en ischias; Ziekte van Dupuytren; reuma en artrose; sportletsels (ligamenten en pezen), zenuwpijnen (o.a. facialisparalyse en trigeminusneuralgie).
  • Voor bestrijding van allergieën zoals hooikoorts, astma, prikkelhoest.
  • Voor psychologische problemen zoals stress, burn-out, depressie, slapeloosheid, hyperventilatie.
  • Voor maag- en darmproblemen.
  • Voor het beëindigen van verslavingen zoals roken, medicatie.
  • Voor gynaecologische problemen zoals infertiliteit, menstruatieproblemen, menopauzale klachten.
  • Voor neus-, keel- en oorproblemen zoals oorsuizingen of tinnitus, vertigo of duizeligheid, acute of chronische sinusitis.
  • Voor huidproblemen zoals eczeem, psoriasis, acne, huidallergieën.
  • Voor chronische vermoeidheid door o.a. ziekte van Lyme ( ik ben tevens lid van ILADS,) CMV, klierkoorts,…

Deze lijst is niet volledig en het is zeker niet zo dat er altijd een behandeling met acupunctuur zal zijn voor de hoger genoemde klachten. Er zal altijd eerst een correcte diagnose gesteld worden, indien nodig aangevuld met technische onderzoeken (labo, echo, NMR…) zodat de juiste behandeling kan gekozen worden.